Зарежда Събития
  • Минало събитие

Изрази Себе си с Ojo de Dios

5 декември, 2019 18:30 - 20:30
Tariqa

Изразете Себе си чрез магична творческа практика – заплитане на мандала Ojo de Dios.

Ojo de Dio или Окото на Бог (от испански език) е индиански духовен амулет, изтъкан от цветна прежда и дърво. Тъкането му е древна и съзерцателна духовна практика на местното американско население. Смята се, че корените на Ojo de Dio идва от народите, които са обитавали северозападно Ню Мексико, Юта, Северна Аризона и югозападна част на Колорадо. Традиционно са били създадени за празнуване или благословия, като подарък или да пази дома.
Духовното око има силата да види онова, което е непосилно за физическото. За индианците от западно Мексико, Божието Око носи в себе си символа на силата на виждане и разбиране на онова, което е неразбираемо, непознато, мистерията. Четирите края представляват четирите символа – земя, въздух, огън и вода. Но за племето Hiuchol посоките са пет – четирите на света и петата е центърът – „окото”, източникът на виденията, силата и просветлението.
Ojo de Dio е талисман, духовна защита, носещ със себе си здраве, благосъстояние като се е използвал най-вече от шаманите за изцеление и закрила. Основната цел на талисмана е да осигури дълъг и здравословен живот. Индианците вярват, че облика на талисмана има силата да лекува и да защитава дома. Той се закачал в дома, използвал се е в церемонии и като част от молитва.

Как се случва практиката:

Работим с ръцете, сърцето и душата си.

Използваме дървени пръчки, многоцветни конци и усмивки.

Докато плетем, освобождаваме енергия и се свързваме със Земята.

Работим в хармония с цветовете.

Избираме цвят, от който се нуждаем; цвят, който ни привлича и който усещаме в момента.

Плетенето е акт на активна медитация. От една страна ни свързва с вътрешния Аз, микрокосмоса, а от друга – със Земята, Вселената, макрокосмоса. Осъществяваме връзката чрез свещената геометрия на мандалата, защото всяка част от нея има своето специално значение за нас. Плетенето дава мир и хармония на всеки, който го прави. Може да плетете с умисъл или просто да се забавлявате, но едно е сигурно – всеки ще усети вибрацията на мандалата, спокойствието и красотата на сътвореното.

ВАЖНО:

*В таксата са включени всички необходими материали.
Тъй като местата са ограничени, резервирайте своето място като закупите онлайн билет за участие в събитието. Ако имате допълнителни въпроси, моля свържете се с нас на ЛС или на тел. 0886000329.