Зарежда Събития
  • Минало събитие

Обред Зимно слънцестоене

20 декември, 2020 14:30 - 17:30
Tariqa

Зимното слънцестоене настъпва на 21 декември 2020 в 12.03 ч. за България.

Зимното слънцестоене бележи време на студ и мрак, когато силите на тъмнината са в своя апогей. Най-краткият ден от годината и най-дългата нощ. Това е и периодът, в който нарастващото слънце побеждава намаляващото слънце. Празнува се прераждането и обновяването на старото. Празникът започва по здрач преди деня на Зимното слънцестоене. В древността един от най-важните ритуали е бил запалването на огън на открито. Този свещен огън се палел, за да дари сила и живот на слънцето, за което се смятало, че се преражда в деня на Зимното слънцестоене.

Тази година ще отбележим празника с огнен обред на открито на светилището Щут града над село Ситово на 20-ти в неделя. Мястото е вълшебно и добре се свързва с елемента Въздух и навлизането в новия астрономически цикъл на Водолея.

важно:

Пригответе и донесете червена свещ и нещо, в което да я поставите, за да я сложите на земята. Тя символизира завръщането на слънцето и ще донесе богатство и щастие през настъпващата нова слънчева година.

Облечете се топло и удобно в цветовете на огъня – червено, оранжево, жълто, златно. По желание донесете дарове за Природата – семена, ядки, плодове. Ако някой почувства може да омеси питка или да свари жито и да ги споделим по време на обреда.

Ще се срещнем в 14:30 на 20.12. на паркинга в края на село Ситово, който се намира под пътя, водещ нагоре към светилището Щут града.

*Желателно е да потвърдите своето присъствие на телефон 0886000329.

Да бъде!