Зарежда Събития
  • Минало събитие

Магията на Ритъма

17 май, 2019 18:30 - 20:00
Tariqa

Скъпи почитатели и изследователи на изкуството!

​Каним ви на пътешествие във времето и пространството! Магията на ритъма ще ни отведе в далечна Индия и ще ни срещне със северноиндийската класическа музика и танц.

​Хиндустани традицията се гради на концепцията за рага (мелодия) и тала (ритъм), описани в древната Натя Шастра и отдава голямо значение на импровизацията и изследването на пространството между тоновете.

Марая Христова (цигулка) и Росен Генков (табла) ще представят традиционно северно-индийско музикално изпълнение: дует, съставен от мелодичен инструмент, интерпретиращ идеята за развитието на рагата и ритмичен инструмент, акомпаниращ и солиращ, използвайки ритмичния аспект тала. Изпълненията започват от бавно към много бързо темпо и завършват с драматичен финал (тихай), отвеждайки публиката на медитативно пътешествие.

​Катхак е един от 8-те класически стила на Индия. Характерна за него е изправената стойка, бързите движения на краката, елегантни движения на ръцете и множеството пироети. Той се разгръща пред публиката в две посоки – чист танц, в който ритмите и фразите на музиката са отразени чрез декоративни движения, в които участва всяка част на тялото и театрална част, където танцьорът разказва история и предава смисъл, използвайки жестове (мудри), движения на тялото и изражения на лицето.

​Катя Тошева ще представи за вас няколко изпълнения от класичесия Катхак репертоар, хореографии на нейният учител Рави Шанкар Мишра.

​Концертът провокира една различна гледна точка – към вътрешното ни пространство, ключ към което могат да бъдат индийските изкуства. Съществува вярване, че просветление може да бъде постигнато чрез отдаване на почит на красотата, защото независимо дали е създадена от природата или човека тя произтича от божествената сила. Самият процес на създаване на скулптура, музика или танц е вид духовно общуване между твореца и неговата публика – когато те се обединят в нещо по-голямо, нещо извън рамките на индивидуалността, нещо неповторимо, което е само тук и сега. Елате да го сътворим заедно!

Изпълнители

Katq Tosheva

Катя Тошева

Артист, намерил вдъхновение в културата на Индия – страна, с която чувства дълбока и емоционална връзка. Доверявайки се на сърцето си Катя напуска „нормалната“ си работа и се отправя на безкрайно пътуване в дълбините на индийският класически танц. Пътувайки от град на град тя изучава три класически индийски стила – Одиси, Катхак и Бхаратанатям с уважавани и международно признати учители. Следвайки мечтите си, тя основава училище за индийски танци „Kаya”, където с радост и ентусиазъм споделя знанията и интересите си.

Maraq Hristova

Марая Христова

Започва уроци по музика на 7 годишна възраст и скоро след това започва обучението си на цигулка под ръководството на Жанин Жюлияр. Свирила е в симфонични оркестри в Холандия, Испания, както и в различни камерни формации. Също така взима участие в много музикални проекти, свързани с различни жанрове на световната музика. Тя е свирила концерти и рецитали в Англия, Германия, Белгия, Италия, Испания, Холандия, Франция и България. В момента Марая продължава музикалото си образование със засилен интерес към северноиндийската класическа музика.

Rosen Genkov

Росен Генков

Перкусионист, с интереси в етно, рок, джаз и електронната музика. През годините неговото внимание преминава от южно-американските перкусии (конги) към индийските (табла). Той изучава северно-индийска табла и тала под ръководството на Стефан Христов, следвайки традицията на Делхи гарана. Към момента Росен свири барабани и перкусии в българската рок група Сатива. Участва в редица музикални проекти, партнирайки си с музиканти в различни стилове.