Символът Тарика

Една сутрин в края на октомври 2018 г. се събудих и интуитивно нарисувах символът на Тарика на един бял лист хартия. Идваше като поток от сърцето ми, беше изключително силно и вълнуващо преживяване.

Щастлива съм да споделя с вас неговото значение!

Символът Тарика е много специален и съдържа в себе си значението на няколко елемента:

  • будиският символ Unalome в центъра
  • кръг
  • 33 точки отвътре
  • 13 венчелистчета отвън
  • мандала

Символът Unalome означава нашия индивидуален и променящ се път през нашето съществуване. Всяка част от този символ представлява етап от живота ни като се движим отдолу нагоре. Започваме със спирала, която символизира хаоса, серпентините и извивките представляват важните ситуации на промени в живота ни, които ни правят по-силни и по-мъдри. След кривите достигаме права линия или правия път, когато наистина сме опознали Себе си и сме постигнали мъдрост и хармония. Точката над линията символизира просветлението и/или смъртта.

Кръгът е един от най-разпространените елементи на митологическата символика, изразяващ идеите за единство, безкрайност, завършеност и висше съвършенство. Кръгът изпълнява функцията и на знак със защитна магическа сила срещу зли сили и лоши влияния.

Числото 33 е свещено. То отразява Алхимика и е олицетворение на абсолютното духовно равновесие, смирения учител, резултат от съчетанието на 11 – прозрение и 22 – действие. Числото 33 носи енергията на шестия (3+3=6) знак в зодиака – Дева. Девата е знак за Земята, което не е съвпадение. Девата отразява истинското представяне на аналитичните умения, вербалната комуникация и чистотата, правейки света по-добро място.

Относно числото 13 – в древната религия на Мексико то е най-благоприятното число, което символизира Слънцето, положителната енергия. Гръцката митология нарежда Зевс като тринадесетия и най-силен бог. В Египетските вярвания стълбата към безсмъртието има 13 стъпала. След прекрачването на последното стъпало, душата достига духовната си цялост и завършеност. Луната повтаря 28-дневния си цикъл 13 пъти за една календарна година. Тринадесетата карта Таро е Смърт, но тя е символ на прехода и промяната.

Какво е мандала? В буквален превод от санскрит मण्डल – „същина“ + „съдържа“, превежда се като „завършен“ и означава концентрична диаграма, която има сакрално значение. Тя е символ на цялостта и ни напомня за нашата връзка с безкрайността на Вселената – всичко отвъд материалното и духовното.

 

ИДЕЯ ЗА ПОДАРЪК

В случай, че желаете да носите символът Тарика със Себе си или искате да направите специален и различен подарък за свой близък човек, може да разгледате предложенията в онлайн магазина.