Какво е Поток?

Какво се случва, когато се довериш на живота и се оставиш на Потока да ти покаже посоката? 

От този въпрос възникват две неизвестни: „Какво ще се случи?“ и „Какво е Поток?“. Ще започнем от втория.

Поток е състояние, в което човек изживява напълно сегашния момент. Слива се с дейността, която извършва и забравя за времето и мястото, на което се намира. Тогава разединението между външния свят и човека изчезва. Може би звучи абстрактно, но всеки е преживявал такива моменти, в които е забравял за всичко и е бил напълно фокусиран върху това, което е извършвал. 

Спомнете си за момент, в който сте с приятели и си  разказвате спомени, споделяте истории и се смеете на глас. Или танцувате и напълно сте погълнати от музиката, учите нова песен, свирите на някой инструмент. Припомнете си за ситуация, в която сте се слели с обкръжението, мислите са затихнали и са ви оставили да се насладите напълно на момента. 

Именно това състояние се нарича Поток – усещането за действие без усилие. Усещане, че в този момент сте само вие и това, което правите, че светът съществува само за вас. Спортистите го наричат ​​„да си в зоната“, религиозните мистици – „екстаз“, артистите и музикантите – „естетически възторг“.

Идеята за състоянието на Поток възниква от Михай Чиксентмихай, който е професор по психология и мениджмънт в Клермънт, Калифорния. Той е един от пионерите в научното изследване на щастието. Идеите му са оказали влияние върху някои от най-значимите представители на съвременната психология като Карл Роджърс и Ейбрахам Маслоу. 

Вследствие на десетки години изследвания, той доказва, че хората откриват своето щастие и смисъл в живота си тогава, когато работейки по определени задачи попаднат в едно особено състояние на ума. Става дума за състояние на пълна концентрация и поглъщане в някакво занимание. Когато човек е напълно ангажиран и погълнат от заниманията си, той буквално забравя за всичко останало. Не чувства умора. Не усеща глад. 

Изживяването на Потока носи дълбоко усещане за удовлетворение и радост. То ни припомня, че истинското и дълбоко щастие е скрито в нас и можем да го създадем във всеки един момент. 

Когато се оставим на Потока, той ни насочва към нещата, които са предназначени за нас. Животът започва да се случва без съпротивление и напрежение. Сливаме се с всичко, което правим и се наслаждаваме на сегашния момент. Започваме да виждаме смисъл във всичко, което се случва и да вярваме в живота. 

И това дава отговор на първия въпрос – какво се случва, когато се доверим на живота 🙂

Картите Points of You® – Flow ще ви помогнат да задълбочите разбирането за Себе си и за Потока. С тяхна помощ ще забележите моментите на истинско сливане с живота и какво се случва, когато сте напълно погълнати от заниманията си. 

Ако искате да разберете повече за Потока и Points of You® се свържете с мен.